Magento versus shopware wat is het verschil

magento-of-shopware
Door Roy de Jong, Lakefields 10-04-2020

Op de huidige markt is een overload aan e-commerce platformen. Dit kan de keuze tot een nieuw systeem erg lastig maken. In dit artikel vergelijken en toetsen wij de verschillende onderdelen van deze systemen, om voor jou de keuze makkelijker te maken.

 

Gebruiksgemak

 

Wanneer we spreken over gebruiksgemak dan gaat dit over het gemak dat jij, als e-commerce afnemer, ervaart tijdens het gebruik van dit product.
 

1. Magento2

Dit platform biedt veel mogelijkheden.  Door de hoeveelheid van deze mogelijkheden zie je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dit platform kan daarom overweldigend aanvoelen. De leercurve die je volgt, om dit systeem eigen te maken, zal dan ook langer zijn dan bij de andere systemen. Het grote voordeel is wel, zodra je het systeem onder de knie hebt zijn de mogelijkheden eindeloos.
 

2. Shopware

De doelgroep waar shopware zich op richt is eentje met minder technische kennis. Dit uit zich in de gebruiksvriendelijke interface en het gemak waarmee je koppelingen met externe systemen kan configureren. Shopware speelt met haar systeem heel goed in op de ‘niet technische doelgroep’. Shopware is een goed systeem voor het opzetten van een webshop. Daarnaast is het mogelijk om , samen met een developer, je webshop zo ver te customizen als je zelf wilt. 

Functionaliteiten

1. Magento 2

Het e-commerce systeem van Magento 2 bestaat al jaren en dat is te merken. Sinds het bedrijf is overgestapt op magento 2 is er meer aandacht besteed aan de mogelijkheden die het systeem ‘future proof’ maken. Hoewel het systeem niet zelf alle functionaliteiten standaard geïntegreerd heeft zijn er onmenselijk veel functionaliteiten die via derde partijen verkregen en geïnstalleerd kunnen worden.

2. Shopware

Shopware heeft net zoals magento alle belangrijke features al in zijn webshop zitten. Voorbeelden hiervan zijn customer landingspagina’s, het integreren van banners en functionaliteiten zoals SEO. Daarnaast groeit het bedrijf hard waardoor er ook steeds meer integraties komen van derde partijen.

Customer support

1. Magento 2

Magento heeft een enorme community van developers die letterlijk bouwen aan Magento. In deze community zitten maar liefst 100.000+ developers. Het is daarom voor developers makkelijk om hierin te zoeken naar bugs of andere problemen die voorkomen bij het opzetten van een website. Grote kans dat iemand uit de community dan al een handleiding heeft geschreven die toegankelijk is voor gebruik. Wil je echter een vraag stellen aan het core team, dan gaat dat niet zomaar. Dit kan alleen met ‘official partners’, Magento is dus niet te bereiken via telefoon of e-mail wat het soms erg lastig maakt als je zelf tegen problemen aanloopt. 

2. Shopware

Als we kijken naar de community van Shopware heeft die ‘slechts’ 40.000 leden. Deze groeit nu sneller dan ooit omdat Shopware 6 internationaal aan het doorbreken is. Daarnaast heeft Shopware een customer service die bereikt kan worden via telefoon of mail. Het is echter wel zo dat de customer service  alleen de talen Engels en Duits op dit moment ondersteund. Dit kan een barrière zijn.

Prijs

Voor beide systemen geldt dat er een gratis instapversie is. Daarna verschillen de kosten echter enorm.
 

  1. Magento 2

De prijs van een magento webshop is vaak 20k+. De prijs van je magento licentie wordt namelijk gebaseerd op de omzet die het bedrijf maakt. Hoe hoger de omzet hoe hoger de prijs. Dit gaat in stappen van 0 tot 1 miljoen, 1 tot 5 miljoen en ga zo maar door. De kosten voor magento zijn dan alleen voor de licentie. Daarnaast zullen er ook nog development kosten bijkomen. Een nieuwe magento webshop komt dan ook al snel tot 50k+ oplopen.
 

  1. Shopware is vrij transparant. Het werkt met een standaard maandelijkse fee van €1295 voor de professional edition. Hierin vallen ook alle updates die de software krijgt. Daarnaast mag er ook contact opgenomen worden met customer support.

 

 

Magento 2

Shopware 6

Gebruiksgemak

7/10

8/10

Functionaliteiten

9/10

7/10

Customer support

7/10

8/10

Prijs

6/10

9/10

Eindcijfer

7,25

8

 

Wij adviseren dat het vooral belangrijk is om te kijken wat je wil. Het klopt dat Magento de duurdere optie is, maar dit wordt gecompenseerd met de functionaliteiten die er zijn. Shopware is een beter instapmodel om klein te beginnen, maar biedt alsnog de mogelijkheid om een miljoenen webshop te worden en op te schalen. Mocht je door deze blog nog vragen hebben over welke e-commerce platform je moet gebruiken, neem dan contact op. Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring in e-commerce en kunnen je dus gratis advies geven in het maken van je keuze.