How to Thuiswerken

Door Stef Geraets, Lakefields 03-04-2020

Ook wij houden ons in deze tijd aan de maatregelen en werken met het volledige team vanuit thuis. Maar hoe werk je nou efficient thuis, zorg je voor gezonde werkuren en hou je de motivatie erin.

Werkplek

Op kantoor is een goede werkplek vanzelfsprekend. Maar thuis beschikt niet iedereen over dezelfde middelen.

Zorg voor een goede stoel en positie. Ga niet op de bank hangen met de laptop op schoot. Dat motiveert ook je werkzaamheden niet. De keukentafel of eettafel kan al gebruikt worden. Wij mochten van het werk de bureaustoelen meenemen. Vraag dit ook even aan jou werkgever of dit mogelijk is als jij niet beschikt over een goede stoel om in te zitten.

Zorg voor natuurlijk licht en frisse lucht. Je hoeft natuurlijk niet in je winterjas binnen te gaan zitten.

Koud he

Ritme

Dit is het deel waar ikzelf de meeste moeite mee had toen wij (inmiddels) 3 weken geleden begonnen met thuiswerken.

Wat voor mij werkte is een goed werk ritme. Mijn ritme is gebaseerd op het Pomodoro techniek. 25 minuten werk, 5 minuten pauze. Die 5 minuten neem ik niet zo letterlijk. In die 5 minuten pak ik een nieuw kopje koffie, check even social media, even naar de brievenbus, reddit scrollen of een blog lezen. Ik gebruik hier een simpele timer voor

Tussen de middag neem ik een uur. In dit uur doe ik lunchen en een stukje wandelen. Lekker even naar buiten met een audio boek brengt mijn focus weeer terug.

Met een beetje rekenen red je het niet met een 08:30 tot 17:00 werkdag. Ik werk dan ook elke avond een uurtje (soms 2) door om dan ook mijn werkdag voor de baas rond te maken.

Dit ritme moet natuurlijk wel voor jou werken en prettig zijn. Heb je kinderen (welke in deze tijd ook thuis zitten) kijk dan bijvoorbeeld naar werk blokken. Bijvoorbeeld een blok van 2 uur werk waar de kids jou niet mogen storen. Daarna een half uurtje met de kids en weg van het scherm. Maar net wat voor jou situatie werkt.

Team

Wij starten elke ochtend met een video stand-up. Deze doen wij nog een keer om 13:00 uur. Dit is vooral om de project manager op de hoogte te houden van de openstaande taken van die dag. Communiceer voldoende met je team over de voortgang en planning om iedereen op de hoogte te houden jou taken.

Over het algemeen gaat onze communicatie via Slack. Maar heb je een probleem of wil je even sparren met een collega doe even gezellig videobellen. Over gezellig videobellen gesproken. Doe dit ook met een collega om het over koetjes en kalfjes te hebben. Immers doe je dat op het werk aan de koffieautomaat ook.

Ontspanning

Ik hou erg van muziek. En sommige muziek kan mijn productiviteit ook echt verhogen. Ik vind het dan ook belangrijk om fijne muziek te hebben welke op de achtergrond tijdens het werk speelt. Zet je favoriete Spotify lijst aan, een goeie focus stream of een menneke van 9 jaar oud die de beste oldschool funk LP's aan elkaar mixt.

Ga af en toe even naar buiten (het mag nog). Het is inmiddels lente en de vogeltjes fluiten. Even je handen vies maken in de tuin, een blokje om of gewoon even in het zonnetje zitten.

Kortom

Zoek jou ritme, communiceer met je team en collega's en stap af en toe weg van je scherm en beweeg een beetje.

Dance

Wij zoeken ook in deze tijd collega's: